Wednesday, November 30, 2011

Betala

Alla kusinerna är samlade på landet. Äntligen! Det har gått några veckor på sommarlovet. Familjerna har varit ute de semesterrutter som var planerade. Nu ska resten av lovet spenderas här i sommarstugan.
Idag är det lite svalare i luften så vattnet i poolen ligger stilla. Beata letar upp sin syster Andrea. Hon är så klart nere i Jansons stuga. Där bor Emma, deras kusin som är jämnårig med Andrea. Beata är yngst i kusinskaran med ganska många år. Fem till den närmsta. Och så mycket som 15 till den äldsta. Det betyder att hon ofta får hitta på egna lekar när hon inte får vara med dom äldre.
Men idag verkar hon ha tur. Hon hittar Andrea och Emma i storstugan. Dom sitter och läser varsin gammal starlet. De ser inte upp när Beata smyger in och säger hej. Hon får inget svar men ger sig inte så lätt.
- Kan vi inte leka nå? frågar hon och puttar på sin syster.
- Men sluta!! Ser du inte att jag läser? fräser Andrea.
- Jo, men jag har inget att göra. Kan vi inte hitta på nåt ihop?
De äldre flickorna tittar på varandra över sina tidningar. Och kanske har dom ett tyst hemligt språk, som bara dom två förstår. För utan att prata med varandra så lägger dom ner tidningarna.
- Okej, vi kan leka doktor, säger Andrea med ett snett leende mot Emma. Emma ler lika snett tillbaka. Beata blir strålande glad och väntar ivrigt på direktiv. Det är självskrivet att det inte är hon som bestämmer reglerna.
-Du är sjuk och ligger här på soffan, säger Emma och bäddar iordning.
-Nu får du vänta här medans vi gör medicin till dig.
Andrea ligger snällt stilla och väntar medans flickorna är ute i köket och fixar medicin. När dom kommer in igen har dom små byttor med sig. Det finns något i. Beata kan inte se vad det är, men hoppas att det är något gott. Det är det inte...
- Så, den första medicinen är lite vatten, mjöl och peppar. Varsågod! Andrea räcker över den lilla koppen.
- Nää, protesterar Beata, det där är ju jätteäkligt!
- Sluta gnäll! Det var du som ville leka. Nu får du betala priset för det. Andrea tittar surt på henne. Beata tar emot medicinen och rynkar på näsan.
- Du får något gott när du svalt. Emma visar en till liten butt där det ligger pärlsocker i.
Beata håller med, det var ju faktiskt hon som ville leka. Och socker gillar hon. Hon bestämmer sig och låter den simmiga peppriga blandningen glida ner i halsen. Fy, hon ryser!
- Här får du lite vatten, säger hennes syster innan Emma räcker fram sockerbelöningen. De två äldre flickorna skrattar högt.
-Shit va du såg rolig ut! Vänta nu måste vi göra nästa. Och så försvinner dom ut i köket igen.

Beata får ett antal medicinblandningar med efterföljande belöning. Hon gapar, sväljer något äckligt, sköljer och slickar i sig det goda, medans Emma och Andrea vrider sig av skratt.
Plötsligt är leken slut. De äldre försvinner iväg på något som Beata anses vara för liten för.
Beata mår lite illa. Men hon fick i alla fall leka med Emma och Andrea!

No comments:

Post a Comment