Thursday, November 3, 2011

Äcklas

Arvid är sju år. Nova är det sötaste han har sett. Hon har blå ögon och är lika gammal. När Arvid tittar på Nova blir han glad. Det blir fullt av bus i hela kroppen. På rasten jagar Arvid Nova på lekplatsen vid skolan. Hon skrattar och skriker omvartannat. Hennes blonda hästsvans studsar när hon springer framför Arvid. Arvid blir varm i kroppen. Han hinner ikapp och puttar Nova så hon ramlar. Skrattet övergår i tårar och ilska. Nova skriker åt Arvid att försvinna när han försöker sopa bort sand från hennes byxor. Han mumlar ett skamset förlåt. Men det hittar inte fram till Nova. Flickorna skyndar dit och ger Arvid onda blickar när dom hjälper Nova upp på fötter och leder henne bort mot klassrummet.
Arvid undrar hur allt kan bli så fel. Dom hade ju så roligt. Han tycker ju så mycket om Nova.
Nästa rast söker sig Arvid bort från Nova. Han slår följe med Rickard och går bort mot skogsdungen. Dom ska gräva en grop. Kanske kan det vara bra att ha en grop. Om den inte skulle komma till användning har dom i alla fall fått gräva.
Matilda kommer förbi och blir nyfiken på var killarna håller på med. Hon ropar dit Nova. Arvid ser nervöst på när Nova kommer springandes mot dom. Hon verkar inte vara sur för knuffen längre för hon ler. Arvid slappnar av. Nova och Matilda beundrar gropen som blir djupare och djupare. Killarna blir ivrigare och ivrigare. Dom gräver fort och med stora spadtag. Arvid ser att Nova tittar på honom och ler. Han blir så där varm och full i tok igen. En daggmask inser plötsligt att det är livsfara på gång i marken och flyr dom hemska spadarna. Men Arvid ser den slemmiga masken, tar upp den och visar dom andra. Tjejerna fnittrar och säger samtidigt saker som urk, bläää, fyyy. Dom har svårt att stå still. Försöker gömma sig bakom varandra. Men fnissar fortfarande. Arvid kan inte hejda buset som rusar i honom. Han stoppar masken snabbt i munnen och med stolt blick sväljer han. Tjejernas beundrande blickar byts ut mot äckel på bråkdelen av en sekund. Och i stället för hejjarrop, som han förväntat sig, får han höra hur vidrig han är.
Rickard följer med tjejerna när dom springer bort till de andra klasskompisarna för att skrikande berätta vad Äckel-Arvid gjort.
Arvid sitter på en grästuva. Buspirret är borta, precis som Nova. Kvar är bara en snuskig mask i hans mage.

1 comment: