Tuesday, March 3, 2009

Utmaning 62-3 mars

Jane var en riktig pojkflicka som älskade att spendera tid i garaget med sin pappa. Trots att hon bara var 8 år hade hon redan lärt sig massor om bilar.
Men idag satt hon på golvet i vardagsrummet och höll i en docka. Den såg i stort sett ny ut. Hon fick den av sin mamma när hon fyllde 4. Men Jane hade inte ens brytt sig om att ge den ett namn.
Janes äldsta syster Matilda kommmer in i rummet och ser den lilla flickkroppen ihopskunken med huvudet tungt nerböjt över dockan. Jane vrider på plastbenen så det ser makabert ut. Hon tar ett hårt tag o bänder bort det ena benet från dockans kropp. Och som i trans sätter hon tillbaka det igen på sin plats och dockan är sig åter lik. Hon upprepar proseduren gång på gång.
Matilda glider ner på golvet bredvid sin lillasyster.
-Hej, vad gör du? säger hon.
-Tänker. svarar Jane utan att se upp från dockan och sitt benbrytar projekt.
-Vad tänker du på? frågar Matilda.
Jane sitter tyst men Matilda vet.
-Morfars hjärta orkade inte längre. Du vet ju att det var trasigt och att läkarna försökte hitta ett nytt till honom. Men dom lyckades inte.
-Varför kunde dom inte bara laga det han hade? säger Jane trumpet.
-Jag vet inte. Det var nog för stort fel på det för att kunna lagas.
Den lilla flicka skruvar på doackans ben och säger:
-Undrar varför man har två av så mycket som inte är aldeles nödvändigt. Och bara ett hjärta som man inte kan leva utan. Det tycker jag är dumt! Jag skulle ha gjort på ett annat sätt.
-Mmm, Matilda ler och lägger armen om sin syster.
-Om jag fått bestämma, fortsätter Jane, skulle jag uppfinnit ett reservdelslager för kroppar. Precis som WALL-E har. Fast det här skulle aldrig bli tomt!

3 comments:

 1. Ja det kan man ju verkligen undra varför vi bara har fått ett av det vi inte kan leva utan. Du får verkligen fram hur barn tänker, mycket skickligt!
  Jag som vuxen tänker att det kanske är för att vi ska lära oss att lyssna till och vara rädda om vårt hjärta.
  Hjärtlig hälsning till dig från Margareta

  ReplyDelete
 2. Gillar också att hon tänker med hjälp av dockan.Och att Matilda förstår.

  ReplyDelete
 3. Klokt och fint! Vackert skrivet!

  ReplyDelete